Ikeak bere haragi-bola famatuen errezeta argitaratu du!

Ane Urrutikoetxea / 2020-04-22 / 217 hitz

Inoiz Ikean izan bazarete jatetxeko haragi-bola famatuak dastatuko zenituzten ziur; orain arte errezeta sekretua zen, baina altzari enpresa suediarrak haragi-bolak egiteko instrukzioak publiko egin ditu. Etxean probatzeko prest?

Jarraitu irakurtzen

Argalegi dauden kirolariak | Profesionaltasuna eta osasuna elkar helduta ez doazenean

Jon Torner Zabala / 2020-02-24 / 316 hitz

Luis Pasamontes ziklista ohiak txirrindularitzan pisuari ematen zaion garrantziari heldu dio El Confidencial agerkarian. Gauzak izugarri aldatu direla dio, eta kirolari guztiak ez daudela egoera jakin batzuei erantzuteko prest. Orain, itzuli batzuetan, otorduetako elikagaiak ere pisatzen dituzte. “Lehen ahalik eta gehien jateko esaten ziguten (…) Zoratu egin al gara? Egun bakoitzean, hotz zein bero egin, 100 kilometrotik gora abiadura bizian egin behar dituen ziklistari ba al dago esaterik bere plateretik 200 gramo kentzeko?”.

Jarraitu irakurtzen

Obesitatea eta argaltasuna ere heredatzen dira

Juan Ignacio Perez Iglesias / 2019-09-30 / 481 hitz

Pisua hartzea edo galtzea, modu sinplean esanda, eskuratzen den energiaren eta gastatzen denaren arteko aldearen ondorio da. Organismoak irentsi den elikagaitik asimilatzen duena eskuratzen du. Eta jardunaren jardunez energia gastatzen du, beroa barreiatuz. Askotarikoak dira jarduerok: batzuk beharrezkoak dira sistema organikoek (bihotz jarduera, giltzurrunena, nerbioena, etab.) normal funtzionatzeko, esaterako, gorputz tenperaturari eustea; beste batzuk zelulak eta ehunak berritu eta konpontzeari lotuta daude; beste batzuk egitura berrien sintesiaz arduratzen dira; eta azkenik, ariketa fisikoari loturiko muskuluen jarduerak ere aipatu behar dira. Eskuratu den energia gastatu dena baino handiagoa bada, organismoak masa hartzen du. Kontrakoa gertatzen da gastatu dena eskuratu dena baino handiagoa bada.

Jarraitu irakurtzen

Janari ultraprozesatua: plazer hilgarria

Nerea Osinalde / 2019-06-07 / 348 hitz

Supermerkatuan erositako pizza labean sartu, eta bitartean, zizka-mizka gisa, poltsako patatak, freskagarri koladun hotz-hotzarekin. Nork ez du antzekorik egin? Presaka bizi garen garai honetan, janari ultraprozesatuen kontsumoa erruz emendatu da. Horrekin batera, gaiari buruzko ikerketa lanak ere ugaritu dira, jaki mota horrek gure osasunean eragiten dituen kalteak azaleratzen dituztenak. 

Jarraitu irakurtzen

Intsektuak: etorkizuneko proteina

Consumer / 2018-11-10 / 714 hitz

Modu jasangarrian ekoizten dituzte, eta betiko biltegian dauden elikagaiak bezain osasungarriak dira. Jateko balio duten intsektuak irtenbide bat izan litezke 2030. Urterako ingurumenak izango duen erronkari erantzuteko: munduan biziko diren 9.000 milioi pertsonak elikatzea.

Jarraitu irakurtzen

Gezurrezko ogi integrala desagertu egingo da

Déborah García Bello/ 2018-11-06 / 1103 hitz

Ogi integrala ogi zuria baino osasuntsuagoa da baina hala ere, integral etiketa daramaten guztiak ez dira zinez integralak. Egungo arautegiak hala baimentzen du Espainian, baina ez da horrela bestelako herrialde batzuetan. Nekazaritza, Artzaintza Elikadura eta Ingurumen Ministerioak zirriborro bat aurkeztu du, egungo arautegia bertan behera utzi eta benetako izenak jarrita, gezurrezko ogi integrala sal ez diezaguten.

Jarraitu irakurtzen