Obesitatea, mamu geldiezina

Gaztezulo / 2017-11-06 / 228 hitz

Gehiegi jaten omen dugu, baina ez da hori bakarrik arazoa; gure osasunean elikagai prozesatuak tropelka sartu zirenetik, ziztuan igo da obesitate tasa, batez ere haurren artean.

Jarraitu irakurtzen

Medikuen oniritziaren menpe

Alaitz Armendariz / 2017-05-18 / 1080 hitz

Europako hainbat gobernuk neurriak ezarri dituzte desfilatzen duten modeloen muturreko argaltasuna eragozteko; azkena Frantzia izan da. Pasareletan dabiltzan modeloek mediku agiri bidez egiaztatu beharko dute gorputz masaren indize egokia dutela, eta, beraz, osasuntsu daudela.

Jarraitu irakurtzen

Nagore Enciso / 2017-04-03 / 250 hitz

Mila aldiz errepikatzen den gezurra egia bilakatzen omen da. Elikagaien arloan ere berdina gertatzen da, eta are gehiago merkatu oldarkor bat tartean badago. Osasuna produktu bilakatu den honetan,  guretzat “hobeak” omen diren jakiak ditugu merkatuan, baina benetan osasuntsuagoak al dira? Haietako batzuk aztertu ditzagun.
Jarraitu irakurtzen

Jaiotzerako, begano

Zabalduz doa hautu beganoa, espezismoaren alternatiba gisara, eta geroz eta ohikoagoa da gurasoengandik seme-alabengana transmititzea. Aurreiritziei, desinformazioari eta eskaintza faltari aurre egin behar izaten die ume begano askok.

Jarraitu irakurtzen

«Kontzientzia soziala dutenek errazago egiten dute bat gurekin»

Julen Aperribai / 2016-12-27 / 450 hitz

Errezeta praktikoak bisitariei eskaini eta, aldi berean, begano izateak berekin dakarrena ezagutarazteko, Beganerrezetak bloga jarri du martxan Nekane Juanesek (Oiartzun, Gipuzkoa, 1987). Beganoa da bera, eta Askekintza elkarteko kidea.

Jarraitu irakurtzen

Ikerketak, okerketak

Edu Lartzanguren / 2016-10-15 / 1076 hitz

Freskagarrien industriak eta edari alkoholdunenak milioika euro gastatzen dituzte urtero euren produktuen aldeko ikerketak bultzatzen. Zenbateko kaltea egiten dio horrek osasun publikoari eta zientziari? Zein ikerketarekin fidatu?

Jarraitu irakurtzen

Dieten etsaia glutena denekoa

Sara Muerza / 2016-09-09 / 803 hitz

Glutenik gabeko elikagaien kontsumoak gora egin du azken denboraldian, baita alergiarik ez diotenen artean ere. Hainbat adituren arabera, aldiz, glutena duten produktuak baino kaltegarriagoak dira, azukre eta gantz kantitate handiagoak dituztelako.

Jarraitu irakurtzen