Elikadura osasungarria, zeren bizkar?

Zihara Jainaga / 2019-10-03 / 956 hitz

Hego Ameriketan ekoizten diren ahuakateak eta kinoa bat-batean eta masiboki sartu dira Mendebaldeko elikadura dietan. Jatorrizko herrialdean, ordea, eragin latza sortzen ari da gainprodukzio hori: miseriara kondenatuta daude hango nekazariak.

Jarraitu irakurtzen

2050ean ez omen da gizaki guztiontzako elikagai nahikorik izango

Gazteberri / 2018-12-03 / 206 hitz

Etorkizunera begira, gizadiak hainbat erronka ditu. Horietatik, apika, garrantzitsuena, klima-aldaketaren kontrako borroka dugu. Gezurra badirudi ere, egun gure artean nagusi den elikadura-sistema berotegi-efektua duten gasen sortzaile nagusietako bat da eta, ondorioz, hori ere aldatu beharra dugu klima-aldaketaren eraginak murrizteko.

Jarraitu irakurtzen

Jogurt gehienek freskagarriek beste azukre dute

Berria / 2018-09/19 / 230 hitz

900 jogurt aztertu dituen Erresuma Batuko ikerketa baten arabera, soilik jogurten %10ek dute azukre kantitate txikia. Azukre gehien dutenen artean daude organikoak eta umeentzakoak.

Jarraitu irakurtzen

Intsektuak jatea, moda bat baino gehiago

Gazteberri / 2018-05-30 / 802 hitz

Intsektuekin ekoiztutako elikagai berriak gure dendetara iritsi dira. Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundeak munduan den gosearekin amaitzeko intsektuak haztea eta jatea gomendatzen du. Erakunde horren arabera, baliabide errentagarria eta ekologikoa da eta proteina, koipe eta mineral kopuru handiak ditu.

Jarraitu irakurtzen

Plastiko hondakinak jaten ditugu egunero

Nerea Segura / 2018-05-31 / 283 hitz

Karbohidrato, gantz, proteinak eta plastikoak jaten ditugu, egunero. Plastikoaren aroan bizi gara. Material xaflakorra da eta pisu arinekoa; gainera, kostu baxua du. Abantailak jakinak izan dira teknologiaren iraultzan. Arazoa non dago? Arduragabeko erabileran. 

Jarraitu irakurtzen

Nagore Enciso / 2017-04-03 / 250 hitz

Mila aldiz errepikatzen den gezurra egia bilakatzen omen da. Elikagaien arloan ere berdina gertatzen da, eta are gehiago merkatu oldarkor bat tartean badago. Osasuna produktu bilakatu den honetan,  guretzat “hobeak” omen diren jakiak ditugu merkatuan, baina benetan osasuntsuagoak al dira? Haietako batzuk aztertu ditzagun.
Jarraitu irakurtzen

Hustuz doan elikadura

Ainhoa Larrabe Arnaiz / 2016-12-07 / 1146 hitz

Elikaduraren industriak eragin zuzena du klima aldaketan. Jakien kontsumo ereduaren eraginez berotzen ari da planeta; horren ondorioz, gero eta zailagoa izango da sasoian sasoiko uztak jasotzea. Jakiek gero eta propietate gutxiago dutela diote ikerlariek, eta osasun arazo berriak sortuko dira horren eraginez.

Jarraitu irakurtzen