Kozinatzeak egin gintuen gizaki

Juan Ignacio Pèrez Iglesias / 2020-02-10 / 512 hitz

Duela hamarkada bat giza eboluzioari buruzko liburu bat argitaratu zen, eta arrakasta itzela bildu zuen. Ordutik hona, itzal gero eta handiagokoa bihurtu da, behinik behin profesionalak izan gabe, giza espeziearen bilakaeran interesa dutenen artean. Liburua Catching Fire: How Cooking Made Us Human da (espainieraz, En llamas: Cómo la cocina nos hizo humanos).

Continue reading

Plateren itxurak jaten ditugun elikagaien aukera baldintzatzen du

Zientzia Kaiera / 2019-11-11 / 348 hitz

2010ean Munduko Osasun Erakundeak (MOE) adierazi zuen Mexiko zela munduko obesitate indize altueneko herrialdea. Ikerketen arabera 1985. urtetik hona, mundu mailako gizakien pisua 2,0 kg/m2 hazi da emakumezkoetan eta 2, kg/m2 gizonezkoetan. Indizea gora egiten ari dira mundu mailan, hirietan zein landa eremuetan eta herrialdeei kostu handiak sortzen dizkie bizi kalitatearen murrizketa dela eta.
Continue reading

Elikadura osasungarria, zeren bizkar?

Zihara Jainaga / 2019-10-03 / 956 hitz

Hego Ameriketan ekoizten diren ahuakateak eta kinoa bat-batean eta masiboki sartu dira Mendebaldeko elikadura dietan. Jatorrizko herrialdean, ordea, eragin latza sortzen ari da gainprodukzio hori: miseriara kondenatuta daude hango nekazariak.

Continue reading

2050ean ez omen da gizaki guztiontzako elikagai nahikorik izango

Gazteberri / 2018-12-03 / 206 hitz

Etorkizunera begira, gizadiak hainbat erronka ditu. Horietatik, apika, garrantzitsuena, klima-aldaketaren kontrako borroka dugu. Gezurra badirudi ere, egun gure artean nagusi den elikadura-sistema berotegi-efektua duten gasen sortzaile nagusietako bat da eta, ondorioz, hori ere aldatu beharra dugu klima-aldaketaren eraginak murrizteko.

Continue reading

Jogurt gehienek freskagarriek beste azukre dute

Berria / 2018-09/19 / 230 hitz

900 jogurt aztertu dituen Erresuma Batuko ikerketa baten arabera, soilik jogurten %10ek dute azukre kantitate txikia. Azukre gehien dutenen artean daude organikoak eta umeentzakoak.

Continue reading

Intsektuak jatea, moda bat baino gehiago

Gazteberri / 2018-05-30 / 802 hitz

Intsektuekin ekoiztutako elikagai berriak gure dendetara iritsi dira. Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundeak munduan den gosearekin amaitzeko intsektuak haztea eta jatea gomendatzen du. Erakunde horren arabera, baliabide errentagarria eta ekologikoa da eta proteina, koipe eta mineral kopuru handiak ditu.

Continue reading

Plastiko hondakinak jaten ditugu egunero

Nerea Segura / 2018-05-31 / 283 hitz

Karbohidrato, gantz, proteinak eta plastikoak jaten ditugu, egunero. Plastikoaren aroan bizi gara. Material xaflakorra da eta pisu arinekoa; gainera, kostu baxua du. Abantailak jakinak izan dira teknologiaren iraultzan. Arazoa non dago? Arduragabeko erabileran. 

Continue reading