Lurrak hazi eta lurrak jan

Ane Koskorrotza / 2019-12-18 / 481 hitz

Gaur egun ahoratzen dugun elikagai bakoitzak 5.000 kilometrotako ibilbidea egiten du, batez beste, gure erosketako saskira heldu aurretik. Duela 100 urte inguru, aldiz, datu hori 10 kilometro eskasekoa zen. Argi dago globalizazioak kontsumo ereduak eta ohiturak erabat aldarazi dituela. Izan ere, orain, gura dugun edozein jaki eskuratu dezakegu urte osoan zehar, udaberri zein negua izan. Marrubiak, esaterako, urteko edozein sasoitan saskiratu genitzake. Baina zentzuzkoa eta beharrezkoa al da desira dugun jaki oro eskuragarri izatea sasoia edozein dela ere? Eta bideragarria al da? Bada ez, ezin izan.

Continue reading

Hustuz doan elikadura

Ainhoa Larrabe Arnaiz / 2016-12-07 / 1146 hitz

Elikaduraren industriak eragin zuzena du klima aldaketan. Jakien kontsumo ereduaren eraginez berotzen ari da planeta; horren ondorioz, gero eta zailagoa izango da sasoian sasoiko uztak jasotzea. Jakiek gero eta propietate gutxiago dutela diote ikerlariek, eta osasun arazo berriak sortuko dira horren eraginez.

Continue reading

Desoreka, errotik moztu nahian

Ander Gartzia Badiola / 2015-10-16 / 488 hitz

Genero arteko berdintasunean oinarritzen da atzo Eusko Legebiltzarrak onartutako Emakume Nekazarien Estatutu Legea. Nekazaritzaren sektorean emakumeen estatus juridikoa hobetzea du helburu; profesionaltzat jotzeko eta eurek baserrietan egindako beharra ikusarazi eta aintzatesteko. Lehen sektorearentzat «egun pozgarria» zela nabarmendu zuen Arantza Tapia Eusko Jaurlaritzako Garapen Ekonomikoko sailburuak, haren esanetan arau berria aitzindaria baita Europako Batasunean.

Continue reading