Ur botilaratuaren kontsumoari buruzko azterketa egin du ikertalde batek UPV/EHUn
Kategoriaren artxiboa: Elikadura
Beganismoa ez da naturala
Ion Cerezo / 2016-04-22 / 305 hitz
Dieta guztiz begetala daramagunoi, askotan begano deitzen den dieta hori daramagunoi (dieta baino jarrera politikoa bada ere) gure jarrerari aurre egiteko argumentu horietako bat da hau. Naturala zer den definitzea oso zaila iruditzen zaidanez naturala ez dena definitzen hasiko naiz lerro hauetan, ondorioren bat ateratzeko asmoarekin.
Glifosato lainoa, hedatzear
Ion Orzaiz / 2016-04-19 / 994 hitz
Laborantzan eta lorezaintzan gehien saltzen den herbizidaren lizentzia berritzekotan da Brusela. Zazpi urteko luzapena proposatu du Europako Parlamentuak, ezkerreko alderdien eta ekologisten kontrako iritziarekin. Minbizia eragin dezaketen substantzien zerrendan sartu zuen OMEk iaz.
Gutxi, baina onak
Iker Tubia / 2016-04-09 / 1331 hitz
Gosearen garaia da orain, ezin duzulako askorik eskaini. Saskiak ahal dugun bezala egiten ditugu». Ricardo Anton Lasterrak horrela azaldu du udaberriko egoera. Izan ere, barazki ekoizlea da bera, eta kontsumo taldeekin egiten du lan. Gutxi, baina udaberriak baditu bere produktuak: zainzuriak, orburuak, ilarrak, kukuluak, babak, baratxuri freskoak…
Ortorexia, zortzi puntako gaixotasuna
Maddi Etxeberria / 2016-01-07 /123 hitz
Azkenaldian asko entzun dut ortorexiaren inguruan; Europan zabaltzen ari den gaixotasunaren inguruan. Badirudi, jendea orain obsesionaturik bizi dela ongi jatearekin, eta hainbesteko obsesioa dagoela, non gaixotasun dei diezaiokegun.
«Beharrezkoa da beste mundu bat»
Nagore Etxeberria / 2015-11-20 /613 hitz
Elikaduraren gurpilean sartuta bizi da Daniel Lopez (Madrid, 1975). Gereziondoz beteriko lur sail txiki bat du Jerte ibarrean, Caceresen (Espainia). Baratze txiki baten jabe ere bada; handik ateratzen ditu eguneroko elikagaiak. Nekazaritza, elikadura eta produkzioa ditu bere kezka iturri nagusiak, eta ordu asko eskaini dizkio egungo produkzio ereduari aurre egingo dioten elikagaiak sortzeko bestelako moduak aztertzeari. Horietako mordoxka bat Producir alimentos. Reproducir comunidad liburuan bildu du. Atzo, Donostiako Kaxilda liburu dendan izan zen, liburuari buruz solasean.
Amanita Muscaria, perretxiko psikoaktiboa
Maitane de Anitua / 166zbka. – 2015/10 /389 hitz
Itxuraz kaltegabea dirudien arren, perretxiko honekin tentuz ibiltzea ezinbestekoa da; arriskua murrizteko neurri egokiak hartu gabe kontsumituz gero oso arriskutsua izan daiteke.