Egonezinaren lurraldeetan

Mikel Lizarralde / 2020-02-04 / 645 hitz

Gaur 25 urte hil zen Patricia Highsmith, XX. mendeko literaturak eman duen idazle aztoragarrienetako bat. Genero kriminala landu zuen batik bat, eta pertsonaia anbiguoek bete zituzten haren lanetako orrialdeak. Haren lan ezagunetako bat euskaratu berri dute: ‘Lardaska’.

Jarraitu irakurtzen

Dorothea Bate (1878-1951): Iragana aztarrikatu zuen esploratzaile ausarta

Uxue Razkin / 2020-01-31 / 763 hitz

Txikitan, Dorothea Batek begiz jota zituen landare eta animaliak. Irudi haiek haren memorian tinko gelditzen ziren, ondoren, papereratzeko; harentzat, aldez aurretik jakinarazitako sekretuak gorpuztea bezalakoa zen hori. Ziur, Carmarthen (Gales) jaiotzeak –herrialdeko herririk zaharrena eta nornahik postal batean jasota izan nahiko lukeena– naturaren azterketa erraztu zion, inguruan zuen oro ulertzearren.

Jarraitu irakurtzen

Kimikan ez galtzeko mapa

Zihara Jainaga Larrinaga / 2020-01-31 / 786 hitz

Taula periodikoaren nazioarteko urtea ospatu da 2019an. Hain zuzen, 150 urte igaro dira elementu kimikoak batzen dituen antolaketaren lehen eredu modernoa sortu zutenetik. Ordutik, zientziaren ikur ezagunenetako bat bilakatu da. Hainbat zientzialariren lan kolektibo batetik abiatu zen.

Jarraitu irakurtzen

Hasierako gezurra, azkenean egia

Josu Lopez-Gazpio / 2020-01-06 / 1000 hitz

Gure pentsamendua eta erabakiak hartzeko modua ez da makina perfektua. Gure pentsamenduan ereduak eraikitzen ditugu jasotzen dugun informazioa antolatzeko eta ulertzeko. Kasu askotan, ordea, informazio horrek hutsuneak ditu. Esate baterako, gure buruan kausa-efektu argudioen katea sortu badugu, baina, une jakin batean kate horren maila bat falta bada -informazioa zuzendu behar delako, edo jasotako informazioa desegokia zela jakin dugulako-, zer gertatzen da gure buru-ereduetan?

Jarraitu irakurtzen

Lurrak hazi eta lurrak jan

Ane Koskorrotza / 2019-12-18 / 481 hitz

Gaur egun ahoratzen dugun elikagai bakoitzak 5.000 kilometrotako ibilbidea egiten du, batez beste, gure erosketako saskira heldu aurretik. Duela 100 urte inguru, aldiz, datu hori 10 kilometro eskasekoa zen. Argi dago globalizazioak kontsumo ereduak eta ohiturak erabat aldarazi dituela. Izan ere, orain, gura dugun edozein jaki eskuratu dezakegu urte osoan zehar, udaberri zein negua izan. Marrubiak, esaterako, urteko edozein sasoitan saskiratu genitzake. Baina zentzuzkoa eta beharrezkoa al da desira dugun jaki oro eskuragarri izatea sasoia edozein dela ere? Eta bideragarria al da? Bada ez, ezin izan.

Jarraitu irakurtzen