Haragi prozesatuak minbizia eragiten duten gaien artean sartu ditu OMEk

Jon Rejado / 2015-10-27 / 696 hitz

Haragi prozesatua minbizia eragiten duten gaien zerrendan dago, atzoz geroztik. IARC Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak «nahiko ebidentzia» antzeman ditu haragi mota hori jatearen eta kolon eta ondesteko minbizia izatearen arteko lotura egiteko; kontsumo hori «arrisku mailaren handitze txikiekin» erlazionatu dute ikertzaileek. Halaber, OME Osasunaren Mundu Erakundearen menpeko agentziak jakinarazi du haragi gorria ere «ziur aski» kantzerigenoa dela. Azken horren kasuan, ordea, ez dago nahiko frogarik.

Jarraitu irakurtzen

Trans gantzak, zokoratze bidean

Ainara Arratibel Gascon / 2015-09-09 / 821 hitz

Ameriketako Estatu Batuetako elikadura enpresek trans motako gantzak erabiltzeari utzi beharko diote 2018rako. Gantz horiek beste edozein herrialdetan baino gehiago kontsumitzen dira han, eta gero eta ikerketa gehiagok frogatzen dituzte osasunean eragiten dituzten kalteak.

Jarraitu irakurtzen

Gozagarri filosofalaren bila

Edu Lartzaguren / 2015-02-14 / 1.035 hitz

Azukrearen menpeko espezie bat da gizakia. Horren kalteak saihesteko, beste aukerak ikertzen ditu. Baina arazoa, agian, ez da azukrea, bere burua engainatzen duela baizik, eta ordezkoek horretan laguntzen diote.

Jarraitu irakurtzen

Marrubi kaxa bat, mesedez

Arantza Lorenzo / 2014-05-13 / 818 hitz

Garai honetan dugun fruta gozo, zaporetsu eta nutritiboa da marrubia. Daukan zuku guztia atera nahi diogu. Plater gozo nahiz plater gazien hornigai gisa erabil daiteke. Udaberriko fruitua denez, martxotik ekainera bitartean sasoi aproposa da fruta horretaz gozatzeko. Kontuz gorde behar dira.

Jarraitu irakurtzen

Tiroideentzat, dieta berezia

Cristina Perez / 2014-04-22 / 818 hitz

Tiroidea lepoan dagoen guruin bat da, T4 tiroxina eta T3 trioiodotironina hormonak ekoizten dituena; horiek gorputzeko funtzio askotan parte hartzen dute, eta metabolismoa erregulatzen. Tiroideak ongi ez badabil, komenigarria da dieta egokia egitea eta elikagaiak ondo zaintzea.

Jarraitu irakurtzen